Ja fa més de dos anys, Compromís va proposar al Ple aprofitar l’edifici que en aquell moment ocupava provisionalment l’Ajuntament, propietat de la Fundació Caixa Carlet, per transformar-lo en una nova biblioteca, amb espais de lectura, incloent un espai infantil, projeccions d’audiovisuals i exposicions museístiques, que donaren cabuda al museu d’història natural del professor Trullenque o la  valuosa col·lecció d’insectes de Custodio Mendoza, així com un espai per a exposicions itinerants.  Segons la portaveu local Maria Josep Ortega “la proposta de Compromís tenia com a objectiu donar resposta a les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes de Carlet, ja que l’actual biblioteca és considerablement insuficient, tant per les seues dimensions  molt reduïdes com pels nous usos que es requereixen actualment amb les noves tecnologies. El nostre poble mereix tindre una biblioteca amb les dimensions i característiques adequades, una biblioteca de futur, útil, accessible i de la qual la ciutadania es puga sentir orgullosa”.

El 31 d’octubre passat es va signar el Protocol de Col·laboració entre la Fundació Caixa Carlet i l’Ajuntament per a l’estudi de la viabilitat. El passat 18 de desembre va ser aprovat per unanimitat del Patronat de la Fundació Caixa Carlet el conveni per a l’habilitació d’espais com a biblioteca municipal i sala d’exposicions. Així mateix, hui mateix s’aprova al Ple municipal el conveni que podrà fer realitat  la nova biblioteca. Segons el conveni, la Fundació Caixa Carlet assumirà l’habilitació de l’edifici i l’Ajuntament els projectes d’obra, els estudis i la resta de l’equipament.

Proposta de Compromís a les Corts Valencianes

Des de Compromís, s’ha intentat que siga la Conselleria qui es fera càrrec de la despesa de l’adequació de l’edifici a la nova realitat i, amb eixa voluntat, el Grup Parlamentari Compromís va presentar una esmena als Pressupostos de la Generalitat demanant-ne el finançament, proposta que va ser votada en contra pel Partit Popular a les Corts Valencianes. Segons Ortega “novament ens trobem que el Partit Popular s’oblida de les necessitats de Carlet, i els seus companys de files a Carlet no han influït per aconseguir-ho. Per este motiu els carletins i carletines haurem de fer-nos càrrec de la despesa que suposa el trasllat i les noves instal·lacions de la biblioteca municipal”

D’altra banda, afegeix Ortega, “les noves dimensions de la biblioteca, acompanyades amb un reforçament de la plantilla, ens permetran entrar en la Xarxa Valenciana de Biblioteques i accedir a subvencions que ara se’ns deneguen per no acomplir estos requisits. Des de Compromís celebrem el suport del Partit Popular de Carlet a la nostra proposta i continuarem treballant per tindre una biblioteca digna que contribuïsca a elevar el potencial educatiu i cultural de la nostra ciutat.