Maria Josep Ortega: “l’aigua potable municipal és un dret i una necessitat bàsica que les autoritats tenen la responsabilitat i obligació de garantir”

L'aigua d'Ausias March, contaminada per pesticides i nitrats-
L’aigua d’Ausias March, contaminada per pesticides i nitrats.

En les darreres hores s’ha conegut que per l’alcaldia de Carlet s’ha dictat un ban avisant el veïnat que s’han trobat oficialment pesticides en l’aigua potable de Carlet que abasteix la zona d’Ausias March, concretament el Terbumeton-desetil, problema que s’uneix al del nivell de nitrats que patien, i que doblava el màxim permés per les autoritats.

 La portaveu de Compromís a Carlet, Mª Josep Ortega ha manifestat que “en estos moments ja es tracta d’una alerta sanitària de la que el PP no ha pogut fugir i el que ha de fer és, a més de buscar solucions definitives a llarg termini, posar mesures immediates per a que les persones afectades residents en la zona tinguen a la seua disposició aigua potable. Cal facilitar-los immediatament aigua, donades les característiques de la zona allunyada de establiments comercials per poder-se abastir fins que passe el perill.”

 La portaveu del grup municipal ha manifestat que “a més de posar una solució immediata a les persones que viuen en la zona, facilitant-los l’aigua potable, se’ls ha d’eximir de pagar un aigua enverinada. No se’ls pot girar ni un rebut més per l’aigua de les seues cases”. Ha afegit que “Son molts anys, segons ha reconegut la pròpia alcaldessa, des de 1995, que coneixien que els nivells de nitrats eren molt alts i no ha fet res per solucionar-ho, ni tan sols avisant del perill que suposava.  El veïnat porta més de 17 anys pagant aigua de reg a preu d’aigua potable, i a més ara, agreujat amb el verí que suposen els pesticides que l’han contaminat i enverinat”.

 Ja son 5 els pobles afectats pels pesticides en la Ribera. Segons Ortega “l’aigua potable municipal és un dret i una necessitat bàsica que les autoritats tenen la responsabilitat i obligació de garantir. Fa molts anys que l’ajuntament s’havia d’haver preocupat per l’aigua , i si no arriba a ser per la nostra pressió pel problema dels nitrats no menegen un sol dit. Per al PP de Carlet, beure aigua amb nitrats, amb un nivell molt per dalt del màxim permés,  era “igual de mal que beure’s un cuba-libre al dia” com ja va dir el regidor responsable la passada legislatura, Pascual Casp. Ara ens trobem que ha esclatat a Carlet també el que ja esperàvem, la qual cosa deixa també en evidència que el PP ha deixat de costat la recuperació dels aqüífers i les bones pràctiques agrícoles.

 “Els poders públics han de garantir que l’aigua de l’aixeta siga potable i salubre. Açò és una necessitat primaria. Tenim governs que ni tan sols això saben garantir”, ha conclòs Ortega.