L'aigua d'Ausias March no és apta per al consum.
L’aigua d’Ausias March no és apta per al consum.

El Grup Municipal Bloc-Compromís ha decidit posar els fets en coneixement  de la Fiscalia si l’alcaldessa persisteix en la seua posició de no informar els veïns de la urbanització Ausias March que l’aigua excedeix en molt l’índex de nitrats i, per tant, no és potable.

La portaveu de Compromís a l’Ajuntament, Maria Josep Ortega, ha manifestat que “és molt greu que l’alcadessa continue sense informar els veïns d’Ausias March que l’aigua subministrada no és apta per al consum, ja que la llei l’obliga a fer-ho, i a més es tracta d’una enorme irresponsabilitat ètica, legal i política ”. Ortega ha recordat que “no s’ha dignat ni a contestar la nostra petició sobre les mesures preses per a solucionar el problema ni tampoc tenim coneixement que s’haja fet saber als veïns afectats  l’estat de l’aigua i la recomanació de no consumir-la. Per tant, hem reiterat la petició, i si durant esta setmana continua eludint la seua responsabilitat posarem els fets en coneixement de la Fiscalia i de les autoritats sanitàries per si els fets poden ser constitutius d’il·lícit penal”.

Ortega ha afirmat que fins i tot el Ministeri de Sanitat, a través del SINAC (Sistema de Información Nacional de Agua de Consumo) té declarada l’aigua de la urbanització Ausias March com a “no apta per al consum”, i que “l’Ajuntament ha d’advertir clarament d’este fet i de les conseqüències per a la salut de les persones que pot tindre’n el consum, per a la població en general i molt especialment per a nadons i dones embarassades”. La portaveu de Compromís ha afegit que “a més d’informar de manera urgent, l’Ajuntament està obligat a buscar solucions per tal de  subministrar a tots els veïns i veïnes aigua potable amb totes les garanties”.

 Cal assenyalar que, segons els experts, l’aigua amb un excés en la concentració de nitrats, a més de no ser apta per a beure, pot ser encara més perjudicial per a cuinar, ja que l’ebullició no n’elimina els nitrats sinó que pot augmentar-ne la concentració, especialment quan s’elaboren caldos amb un període llarg d’ebullició.