[slideshow]

Més de 200 persones es van aplegar a l’acte de lliurament  de la XIIa edició dels Premis Jaume I,  atorgats pel Casal Jaume I de Carlet, en un ambient molt emotiu per la trajectòria de les persones i organitzacions premiades.

En primer lloc va ser Vicent Sengermés qui va rebre el Premi a la Difusió Cultural, per  la seua tasca com a productor de música en valencià. Sangermés, a través de la discogràfica Cambra Records, ha estat un  dels grans impulsors dels cantants i músics valencians. Els seus estudis han servit de plataforma d’edició i difusió de molts músics valencians, com ara Pep Gimeno “Botifarra”, Pau Alabajos, Svaters, Sergi Contrí, Néstor Mont, Verdcel i un llarguíssim etcètera.

El Premi a l’Empresa va recaure en Gràfiques Trullenque, una autèntica institució en les arts gràfiques i una llarga família dedicada al món de la cultura des de diversos vesants, com ara l’arxiu amb milers de fotografies de finals del XIX i primera meitat del segle XX de Carlet i de la Ribera fonamentalment, o el museu de ciències naturals, una autèntica joia en el seu gènere.  El lliurament del Premi, que va ser presentat per l’exalcalde de Carlet Salvador Garcia Carbonell, fou especialment emotiu ja que el van rebre els  fundadors de l’empresa en presència de tota la família.

El Premi a la Defensa del Patrimoni Cultural, que va lliurar la periodista Núria Cadenes, el van rebre, en nom de la  Plataforma Salvem el Cabanyal,  l’actual portaveu Maribel Domènech i el que ha estat portaveu durant molts anys Faustino Villora, que van manifestar que “s’han vulnerat els drets democràtics més elementals contra el seu barri” i que “continuarem lluitant com fins ara en la defensa del Cabanyal”.

El Premi a l’Acció Social, el va rebre l’Associació Víctimes del Metro 3 de Juliol, els representants de la qual van manifestar que després de quasi quatre anys el president de la Generalitat encara no s’havia dignat a rebre’ls “i mirar-nos als ulls”. Animaren els assistents a acudir el pròxim 3 de juliol a la concentració que faran, com cada mes, a la plaça de la Mare de Déu de València. El premi va ser presentat pel periodista  Emili Piera, que va ressaltar la injustícia amb què han estat tractats per l’administració els familiars de les víctimes de l’accident de metro.

Per últim, el Premi  a la Defensa dels Drets Democràtics va ser lliurat a Mònica Oltra, diputada a les Corts Valencianes per Compromís (BLOC-Iniciativa-Verds). El secretari general d’Iniciativa a la ciutat de València, Miquel Real, va manifestar l’enorme coratge de Mònica Oltra, “que-junt a la resta de diputats de Compromís- és la veu de l’oposició al govern del PP”. Oltra va agrair enormement el premi i va afegir que treballa “per la felicitat de cada dia  i perquè arribe el moment en què entren aires de llibertat al Palau de la Generalitat”.

L’acte, que va ser conduït pel contacontes Llorenç Giménez i comptà amb l’actuació del grup Batà, va concloure amb la interpretació de la Muixeranga, amb l’elevació d’un castell en plena sala per part de la Nova Muixeranga d’Algemesí.